Moravský pohár mládeže 2014 – I. kolo za námi a II. kolo před námi & pozvánka na II. kolo do Olomouce

09.04.2014 21:15

Tak a je to tady! První kolo Moravského poháru mládeže 2014 máme za sebou a druhé kolo nás čeká tuto sobotu 12. 4. 2014 v Olomouci na nové lezecké stěně Flash Wall!

Po jistých „porodních bolestech“ a za doprovodu „dětských nemocí“ se nám konečně rodí první ročník Moravského poháru mládeže (MPM) v soutěžním lezení na umělých stěnách.

První závod proběhl sice již 11. 1. 2014 v Příboře, ale teprve nedávno se mi podařilo vytvořit informační web seriálu MPM, bez něhož psát článek o prvním závodě by nemělo smysl. A tak všichni ti, kteří mají zájem se účastnit závodů MPM, by si měli přidat do oblíbených záložek svého internetového prohlížeče webovou adresu www.moravskelezeni.cz . Na této adrese budou zveřejňovány výsledky, kalendář závodů, pravidla a vše podstatné, co se závodů Moravského poháru mládeže týká. Vše jak čas dovolí a síly budou stačit, bude doplňováno a zpřesňováno.

K samotnému závodu I. kola, které proběhlo v Příboře 11.1.2014.

Vzhledem k časovému odstupu snad postačí informace, že výsledky najdou závodníci na výše uvedené webové adrese a poděkuji všem, kteří se na přípravě a jeho průběhu podíleli. Jmenovitě bych uvedl zejména stavěče cest, kterými byli: Pavel Lukeš, Láďa Kletenský, Marta Kletenská Ondra Kowalczyk a Standa Bartošek. O občerstvení se skvěle postarali manželé Kletenští. Návrh diplomu vytvořil Dalibor Rubina, zpracování výsledků zajistili Silva Eslerová a Petr Bobko, fotodokumentaci, kterou naleznete zde, pak vytvořil Ruda Jarnot. Poděkování však náleží všem, kteří přiložili ruku k dílu a to jak v průběhu příprav, tak i během samotného závodu a to nejen z řad pořadatelského oddílu HO Příbor, ale i z řad rodičů a trenérů závodníků. Závodníkům pak náleží poděkování za účast a skvělou soutěžní atmosféru. Všem zúčastněným ještě jednou velké díky!

Televizní reportáž ze závodu pak naleznete zde

Pozvánka na II. kolo

Další závod – II. kolo nás čeká již tuto sobotu 12. 4. 2014 v Olomouci na nové lezecké stěně Flash Wall. Pro závodníky bude připraveno 10 soutěžních cest od 4- po 9- UIAA. Po posledním závodě, kdy jsme museli narychlo přestavovat ještě jednu rozřazovací cestu, budeme tentokrát připraveni i na případné nadstandardní výkony i mezi nejstaršími závodníky. Jinými slovy cesty budou od lehkých pro úplné začátečníky až po docela těžké „dardy“ pro trénovanější jedince. Délka cest se bude pohybovat od 10m až po úžasných 15m! Dále proto, abychom eliminovali délkové potíže nejmenších závodníků, nám pomoc s odladěním cest poskytla Ema Deuserová a tak i závodníci malého vzrůst si mohou být jisti, že jejich výsledky nebude limitovat jejich výška, ale jen jejich lezecké dovednosti. A to zejména u mladších kategorií. Hlavním stavěčem závodu je Silva Raifová, které vypomáhal Mára. S cestami pro nejmenší zase vypomohl Kuba Dvouletý, dále již zmíněná Ema Deuserová a moje maličkost.

Závodníci polezou 4-6 soutěžních cest. A to konkrétně kategorie A…6 cest, B…5 cest, C…4 cesty, D…4 cesty a E…4 cesty.

Startovné u tohoto závodu bude malinko vyšší, což je dáno zejména tím, že seriál závodu MPM je budován zdola bez zázemí sekretariátů, bez několikasetisícového rozpočtu a bez generálního sponzora.  Přičemž většina výdajů MPM je hrazena pouze ze startovného případně z kapes samotných organizátorů. Třebaže dílčí podporu tohoto závodu nám poskytly společnosti Milka a Singing Rock, za což jím náleží vřelý dík. Dalším důvodem je to, že ze startovného bude potřeba majitelům stěny kompenzován výpadek tržby v důsledku uzavření stěny pro veřejnost částkou 100,- Kč za každého startujícího a teprve ze zbytku budou financovány zbylé náklady samotného závodu (diplomy, medaile, věcné ceny, náklady na dopravu související s přípravou, poháry na celkové vyhodnocení ročníku atd.). I z těchto důvodů budou opět ceny jen v symbolické rovině, což je nakonec dobře. Závody by přece jen měly být o sportu a ne o sběratelství.

Podrobnější informace k závodu jsou k dispozici v propozicích.

PS: Na závodníky i doprovod se během závodů vztahuje provozní řád umělé lezecké stěny Flash Wall , který je vyvěšen v prostorách lezecké stěny. Závodníci jsou tak mj. povinni přinést písemný souhlas zákonného zástupce!

Za kolektiv pořadatelů MPM srdečně zve Jiří Babača.

(článek byl uveřejněn na www.lezec.cz )