Jiří Babača: Proč pořádám lezecké závody pro děti?

01.02.2017 20:08

Protože jsem před devíti lety přivedl svého syna k lezení. Náš horolezecký spolek pořádal lezecké závody pro děcka z příborského oddílu a okolí. Nabídl jsem mu možnost si to vyzkoušet a ono ho to lezení chytlo. Strávili jsme díky tomu společně spoustu času na trénincích na lezecké stěně i ve skalách a začali jezdit na závody v našem okolí.

Tehdy ještě pořádal Český horolezecký svaz kromě Českého poháru také regionální závody v Čechách a na Moravě. Když pak ČHS hodil regionální poháry přes palubu, tak jsem se dva roky angažoval ve snaze o změnu tohoto rozhodnutí doufajíc, že zachráním tyto regionální poháry pod hlavičkou ČHS. Přesvědčoval jsem členy komise soutěžního lezení, psal články, inicioval jednání, organizoval petice, dotazníkové akce, psal Výkonnému výboru ČHS, ale všechno bylo marné.

ČHS o pořádní regionálních závodů již neměl zájem.

Vzhledem k tomu, že mě tehdy v mém úsilí podporovala většina rodičů a trenérů, kteří se dříve se svými dětmi a svěřenci účastnili těchto regionálních pohárů, cítil jsem vůči nim jakousi zodpovědnost za nalezení řešení této patové situace. Dohodl jsem se proto s několika moravskými oddíly na uspořádání našeho vlastního regionálního seriálu závodů pod zkratkou MPM.Vzal jsem si na starost jejich koordinaci a vymyslel originální systém, který nám umožňuje uspořádat i na malých stěnách závody, kde si všichni kromě závodění také hodně zalezou.

Letos jsme tak zahájili již čtvrtý ročník Moravského poháru mládeže MPM 2017. Našich závodů se pak účastní v průměru něco kolem stovky závodníků, přičemž v úhrnu se za celý rok zúčastní zhruba dvěstěpadesát soutěžících. Což si myslím na závody pořádané bez dotací jen s podporou sponzorů, jako je právě Climbing Technology není zas tak špatný výsledek.

Jiří Babača - koordinátor MPM

Článek byl psán pro blog CT climbing technology.cz

 

Mrkněte na web Moravského poháru mládeže (MPM) a dojeďte na další ročník i se svými dětmi