Vitamín D je klíčový pro prevenci a léčbu COVID-19!

01.11.2020 14:32

Přátelé a kamarádi, epidemie COVID 19 jede na plné obrátky, já mám však pro vás jednu dobrou zprávu/radu.

Jak to tak vypadá, již jsme překročili rubikon. Prognózy molekulární genetičky a viroložky Soni Pekové o brzkém odeznění pandemie COVID-19 se zatím nenaplňují (byť podložené zajímavými argumenty) a naopak to vypadá, že dřív nebo později bude s nemocí COVID-19 konfrontovaný každý z nás bez ohledu na to, jak zodpovědně se doposud vůči šíření této choroby choval. Podle oficiálních údajů bylo u nás k dnešnímu dni evidováno již na 335 tis. nakažených lidí s nemocí COVID-19. Přičemž i sami epidemiologové předpokládají, že se jedná jen o špičku ledovce a v reálu bylo a je nakažených bacilem SARS-CoV-2 několikanásobně více našich spoluobčanů. Někteří odhadují „jen“ dvojnásobek, jiní trojnásobek, někteří dokonce pětinásobek tj. cca již každý sedmý občan naší zemně…

Někteří nakažení jsou bezpříznakoví, jiní mají lehký průběh, další mají těžký průběh nemoci a někteří dokonce umírají. I já jsem byl nedávno na pohřbu kamaráda, který COVIDu 19 podlehl, přitom to byl sportovec/horolezec bohužel ještě s karcinomem plic.

S narůstajícím časem je však o této nemoci více informací a lze tak lépe cílit vhodná protiopatření. Předně se ukazuje, že údajně zázračné (a velmi drahé) léky na COVID-19 moc nezabírají. Viz studie Světové zdravotnické organizace (WHO), ze které vyplývá, že „podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. K obdobným závěrům studie WHO došla i u látek hydroxychlorochin, lopinavir a interferon beta.

Nicméně jedna podstatná pozitivní informace tu je a to, že pro prevenci proti propuknutí nemoci COVID-19 a pro úspěšnou léčbu je klíčová hladina vitamínu D v našem těle a s tím už se dá něco dělat! Vitamín D má totiž klíčovou a nezastupitelnou roli v imunitě našeho organismu.

Přirozené způsoby, jak lze do těla vstřebat vitamín D jsou v zásadě dva. Buďto sluněním a nebo potravou jako jsou například rybí tuk, játra, vaječný žloutek a mléko. Sluníčku se vesměs všichni vyhýbáme z obavy před rakovinou kůže, mořské ryby a játra jíme poskrovnu, žloutku se bráníme kvůli cholesterolu a mléko pijeme odtučněné, tzn. bez vitamínu D. Proto většina populace má nízkou hladinu vitamínu D aniž by to tušila.

Z tohoto důvodu bych si dovolil vám navrhnout zhlédnout následující video slovenského lékaře MUDr. Igora Bukovského, PhD. z AKV zde, který doporučuje užívat vitamín D v tabletkách společně s (tučnou) stravou v následujícím dávkování: Prvních pět dnů nasadit masivní dávku 10 tis. jednotek tj. 5 (slovy pět) dvou tis. tabletek (tj. těch silnějších) denně (to abyste rychle dorovnali deficit vitamínu D v těle) a po té snížit dávkování na dva tis. jednotek (jedna silnější tabletka) denně a to teď hned preventivně ještě před případným kontaktem s infekcí nemoci COVID-19. V případě propuknutí nemoci bych však asi požádal svého lékaře o odběr krve a zjištění krevního obrazu se zaměřením na hladinu vitamínu D. Dávkování bych pak již samozřejmě nechal na něm.

https://www.youtube.com/watch?v=hlZTCrF_L3E

Pro anglicky rozumějící mám zde ještě jedno názorné video doktora Campbella čerpající z rozsáhlé izraelské studie, která měla prokázat významný vliv hladiny vitamínu D na průběh nemoci COVID 19.

https://www.youtube.com/…ogo

Důležité upozornění!

Vitamín D z potravy se do těla vstřebává v tenkém střevu a váže se na tuk! Je proto třeba jej užívat způsobem, který zajistí, že doputuje až do tenkého střeva společně s nějakým tukem, na který je schopen se vázat. To znamená užívat jej společně s jídlem ale takovým, které obsahuje tuky. Pojídat vitamín D v tabletách společně s lehkým zeleninovým salátem je poněkud zbytečné. Stejně tak užívat vitamín D v kapkách na lžičce je nic neřešící plýtváni. Neboť v ústech, v jícnu a dokonce ani v žaludku se vitamín D do těla nevstřebá a budete-li jej užívat přímo ze lžičky, tak do tenkého střeva nikdy nedoputuje! Proto MUDr Igor Bukovský, PhD. doporučuje, užívat vitamín D v kapkách pouze rozpuštěný v mléce (nejlépe plnotučném), jogurtu, polévce, omáčce, pomazánce či nějakém dresingu. Rozhodně ne na lžičce či přímo nakapaný do úst!

https://www.youtube.com/watch?v=sNUd2yIFvMg

Patří se dodat, že nejsem lékař a většinu informací čerpám převážně z otevřených zdrojů, kromě osobních rozhovorů s lidmi, kteří prodělali COVID-19 na vlastní kůži a nebo se to „poštěstilo“ jejich blízkým. Příkladně u nás ve firmě máme dva kolegy, jež se s COVID-19 léčili (kromě řady jiných kolegů v práci, kteří s COVID-19 také měli tu „čest“). Oba dva zmínění kolegové středního věku bez jiných nemocí, jeden je dokonce velmi aktivní sportovec, přesto se oba dva s touto nemocí hodně potrápili (sportovec pravda kratší dobu) a oba mají shodou okolností manželky s roztroušenou sklerózou, což je poměrně závažné onemocnění, přičemž obě manželky měly jen velmi lehký průběh! Obě dámy díky své nemoci jsou totiž pod stálým lékařským dohledem a vitamín D, na rozdíl od svých manželů, užívají průběžně na posílení imunity organizmu…

Závěrem bych chtěl ještě dodat, že původně jsem samozřejmě neměl v plánu se zde takovýmito tématy vůbec zabývat, obzvlášť jsou-li také mimo mou profesi, avšak doba je vážná a já se držím hesla, že „když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám“. Na jaře na začátku první vlny pandemie COVID-19 jsem dokonce zveřejnil obdobnou výzvu k dodržování vládních opatření tak jako zde na svém webu i na www.lezc.cz zdekde si mě však za to velmi intenzivně podali místní (vesměs prosvazáčtí) trollové. Proto již tentokrát tyto rady na lezce dávat nebudu, info zde je jen pro vás a vaše blízké. Nechť si tamní trollové užijí svůj COVIDový rauš plnými doušky již bez mých rad, když jsem pro ně dobrý leda jako fackovací panák… a že i na ně dříve nebo později dojde, dnes již nepochybuji.

Pevné zdraví vám všem přeje

Jiří Babača

Článek ve formátu PDF lze stáhnout zde:

Dodatek z 6.11.:

Ještě jedna podstatná věc, kterou jsem opomněl v článku uvést.

Vitamín D lze do těla vstřebat jen a pouze výše uvedenými způsoby. Tzn. že to co do sebe nedostanete pokožkou ze slunce (v našich zeměpisných šířkách od poloviny května do začátku září) a nebo zažívacím traktem přes tenké střevo, to už pak při ataku infekce nedoženete!

Ona totiž neexistuje ani žádná možnost, vpravit vitamín D do těla nitrožilně !!! (injekce, infuze)

Tzn., že až je člověk s COVIDem na JIPce, je už pak pozdě bycha honiti...

 Ale samozřejmě, že nikomu nic nenutím, jen upozorňuji.