Třetí ročník MPM byl zahájen jedenáctým ročníkem Přiborského pavůka

06.03.2016 13:34

V sobotu 9. ledna 2016 zorganizoval Horolezecký oddíl Příbor již po jedenácté tradiční závod v lezení na obtížnost pro děti a mládež Přiborského pavůka. Závod, kterým již po třetí zahajujeme Moravský pohár mládeže (MPM), k jehož zorganizování jsme byli donuceni situací, která svého času v rámci soutěžního lezení mládeže organizované pod záštitou ČHS byla taková, jaká byla.

 

Po zkušenostech z dřívějších ročníků jsem stanovil maximální počet startujících na 100 závodníků. V neděli týden před závodem jsem na Lezci zveřejnil pozvánku a již v úterý večer jsem pro naplnění limitujícího počtu přihlášených byl nucen uzavřít startovní listinu. Ale člověk míní a příroda mění. Nakonec díky sobotnímu náledí na silnicích dvanáct závodníků nedorazilo, a tak oproti zaregistrované stovce závodilo „jen“ 88 soutěžících.

 

Pro závodníky i tentokrát bylo připraveno deset soutěžních cest, z nichž nejmladší kategorie lezla čtyři a všechny ostatní kategorie šest cest. Hlavním stavěčem byl tentokrát Martin Chytil z Lipníku nad Bečvou, kterému jsem do jeho tvořivé činnosti zasahoval, a dvě nejlehčí i když také velice hezké cesty stavěl Láďa Kletenský s dcerou Martou. S doladěním cest nám pak pomáhala ještě Markétka Janošová, která cesty také předlézala.

 

Než jsme začali cesty stavět, tak jsem propadl lehké trudomyslnosti, zda se nám podaří postavit na té naší nevelké stěně originální cesty, které by byly lezecky zajímavé a současně průběžně rozřadily závodníky od mrňousků až po šestnáctileté adolescenty a současně aby se cesty lišily od těch předchozích ročníků. Přece jen závody jsme v Příboře pořádali již po jedenácté na stejné stěně se stejnými chyty, strukturami a na stejných profilech. Když jsme však měli cesty dostavěné, byl jsem s nimi velmi spokojen. V průběhu závodu se závodníci hezky rozřazovali, což je pro pořadatele to nejdůležitější. Spokojenost pak byla o to větší, když se cesty líbily i samotným závodníkům. To vždy potěší.

 

Výsledky ze závodu jsou zde.

 

Televizní reportáž ze závodu příborské televize LTV by měla být ke stažení od neděle 7. 2. 2016 na webu www.televize-pribor.cz

 

Jde-li o letošní ročník MPM, tak se závodníci mohou těšit ještě na závody ve Vsetíně, Olomouci na Flash Wallu, v Brně na Rajčeti a finále bude tentokrát v Ostravě na venkovní stěně ve Vítkovicích. Zásadní změna, ke které jsem letos přikročil je, že zahraniční závodníci se již nebudou započítávat do celkového pořadí MPM. Tímto jsme se přiblížili obvykle praxi. Důvod, proč jsme tak neučinili dříve, byly nemalé programovací nároky, které jsou s tím spojené. Na první pohled to sice vypadá jako banalita, ale Bob se při řešení tohoto úkolu docela zapotil. Doufejme tedy, že jsme program řádně odzkoušeli a doladili.

 

Další změnu, kterou jsem letos učinil, se týká bodování, kdy za poslední finálový závod budou mít závodníci na všech bodovaných příčkách o půl bodu více než na ostatních závodech. Je to z toho důvodu, abychom snížili riziko možnosti stejného počtu bodů. Což při sudém počtu závodů, ze kterých se počítá pořadí, je značné. A také abychom motivovali k účasti závodníků na finálovém kole.

 

Jinak v letošním ročníku se nám podařilo domluvit na mediálním partnerství s časopisem MONTANA. Ze sponzorů nám zachovala přízeň firma PARAMIT, která nám i letos darovala polotovary na výrobu pohárů vítězů. Nově jsme navázali spolupráci s výrobcem značkového oblečení ne jen pro volný čas s firmou UAX. Medailisté celkového pořadí se tak mohou těšit na mikiny, kalhoty či trika od této renomované firmy. Krom toho je v jednání možnost, že by si všichni závodníci mohli od vsetínského závodu objednat trička UAX za zvýhodněných podmínek při předregistraci.

Článek vyšel také na www.lezec.cz.

Jiří Babača – koordinátor MPM